top of page
tan-vintage-paper-texture-35.jpg
Pagina-web-Lluites-anònimes.jpg
tan-vintage-paper-texture-35.jpg

BENVINGUDA

Els més grans ho saben bé, els que llavors eren petits, recorden més el que se'n va explicar després. Altres ja només coneixen el relat desdibuixat d'una història que ha intentat esborrar-se. El dia que van assassinar els germans Guitó, els esmolets, els de Rocaus, va ser un dia en que la por va tornar a penetrar-ho tot. Ni cerimònia, ni esquela, ni tan sols poder demanar com, on i per què. Eren temps de no fer preguntes. De callar. D'empassar la por i plorar d'amagat.

​​Ara és el temps, doncs, de dedicar la memòria als germans Guitó, a tota la seva família i de fet, a tots els lluitadors anònims. I teniu a les mans un programa d’activitats i també aquella esquela, que mai no fou.

Ho fem perquè l’Ateneu Rocaus, des del seu mateix naixement, està compromès amb la recuperació de la memòria històrica; ho avala el propi nom de l’Ateneu o els actes d’homenatge als sallentins morts a camps de concentració nazis, del mai Més, que va tenir lloc l’octubre del 2020. I ho fem conjuntament amb la CGT, perquè és un sindicat dels que defensa veritablement els treballadors i treballadores, i que s’implica també en tot allò que tingui a veure amb la defensa dels més febles, amb tot el que tingui a veure amb ser al costat de les que pateixen.

mas-rocaus-2.png

Ho fem perquè assumim la responsabilitat que, massa sovint, les institucions han passat per alt. I perquè estem convençudes que és el poble, qui fa poble. Ho fem també pels que són més grans, pels que eren petits, per tota la resta i pels que acabeu de llegir la història per primera vegada. Perquè viure a Sallent ha de voler dir estimar-lo. I sobretot conèixer-ne la història. I també, rendir homenatge a les bones persones.

tan-vintage-paper-texture-35.jpg

ACTES

DIVENDRES, 8

20h | ATENEU POPULAR ROCAUS, SALLENT

Concert amb Titot i David Rosell i sopar

DISSABTE, 9

10h | CAMÍ DEL PAL, SALLENT

MURAL EN HOMENATGE ALS MAQUIS

Restauració del mural en homenatge als maquis a càrrec de pintors de la zona i de membres del col·lectiu Helios, autors del mural original. Hi haurà servei de barra.

18h | ESPAI CULTURAL FÀBRICA VELLA, SALLENT

LLUITES ANÒNIMES

Acte per recuperar la memòria dels germans Guitó i la de tots els lluitadors anònims.

Amb la participació de:

Joan Busquets “El senzill”, l’últim maqui català viu

Jann-Marc Rouillan, antic militant del MIL, company de Salvador Puig Antich

Dolors Marín, Doctora en Història Contemporània
Elena Solanas, neboda del maqui “La pastora”

Josep Maria Reguant, biògraf d'en Massana i fill de Sallent

DIUMENGE, 10

10h | IE GUILLEM DE BALSARENY

PASSEJADA POPULAR PEL LLOC DELS FETS

Visitem l’indret on van assassinar els germans Guitó i allà on van ser enterrats de forma anònima. Per posar-hi nom, inaugurarem dues plaques a la seva memòria.

* Sortida davant de l’IE Guillem de Balsareny

* Passejada familiar d’uns 5 km

13h | PLAÇA ANSELM CLAVÉ, SALLENT

VERMUT POPULAR

14h | PLAÇA ANSELM CLAVÉ, SALLENT

DIUMENGE, 24

10h | PARC DELS GRONXADORS, VILADA

HOMENATGE A LES VÍCITMES DE LA REPRESSIÓ FRANQUISTA

75è aniversari de les morts de Josep Puertas, Josep Vertobillo i Joan Vilella

DINAR POPULAR

Podeu apuntar-vos a l’Ateneu Rocaus, a la CGT o al següent formulari:

tan-vintage-paper-texture-35.jpg

ELS FETS

A Sallent, al costat del barri de la Rampinya hi havia el Mas Rocaus. ​La casa va ser base guerrillera del maquis. Durant els anys quaranta del segle XX els masovers, la família Guitó —coneguts com a Esmolets—, van donar aixopluc a les partides d’en Massana i Ramon Vila, anomenat “Caracremada” per la guàrdia civil.

Els maquis, després de la Guerra Civil, van decidir no deixar les armes i seguir lluitant contra el feixisme. Duien a terme accions per debilitar el franquisme: cops econòmics a interessos del règim, distribució de propaganda o sabotatge a infraestructures.

Els germans Miquel i Jaume Guitó, masovers del mas Rocaus, van col·laborar en la lluita per la llibertat del poble i, per això, van ser detinguts, torturats i, finalment, assassinats mitjançant la llei de fugues per part de la guàrdia civil.

 

A les set del matí de l’11 de novembre del 1949 un comandament de guàrdies civils irromp al mas i s’enduen el més gran dels germans Guitó, en Miquel. Dues hores després, detenen a Vilafruns en Jaume. Cinc dies després, prop de la colònia Soldevila de Balsareny, els fan baixar emmanillats braç amb braç. Una ràfega de fusell metrallador fa que Jaume mori a l'instant, mentre que Miquel, malferit i arrossegant-se per terra intenta escapar, però uns nous trets li prenen la vida.

 

Els dos cossos foren recollits pel Merenci, un traginer que va ser obligat a traslladar els cossos al cementiri.

​Quan els va veure va exclamar:

“És l’Esmolet de Sallent!”.

Un guàrdia civil va fer-lo callar d’una bufetada, dient-li:

“¡Aquí no se conoce a nadie!”.

Van ser enterrats al cementiri de Balsareny de forma anònima. Tenien 56 i 41 anys.

​Més endavant el Mas va quedar abandonat fins que va ser esfondrat en les obres de la construcció de la C-16 l’any 2000.

tan-vintage-paper-texture-35.jpg

L'ESQUELA

Esquela Germans Guitó.jpg

En mèmoria d'en Jaume i en Miquel Guitó Gramunt, des de l'Ateneu Rocaus i la CGT editem l'esquela que mai van tenir. En record i homenatge al seu compromís i perquè mai més quedin en l'oblit.

bottom of page